CZ

Renovace kanonu L1 pokračuje

POKRAČUJEME S RENOVACÍ PEVNOSTNÍHO KANONU L1.

Na začátku července jsme informovali o úpravě kanonu L1 pro expanzní střelbu. To však není jediná změna, kterou kanon v poslední době prošel. Věnovali jsme se v podstatě všem jeho částem. Co šlo, jsme do posledního šroubku rozebrali, všechny součásti pečlivě očistili, rozhýbali.

Díly, které mají být černěné, jsme nechali znovu načernit. Bohužel jsou některá místa zasažena korozí. Chtěli jsme ale zachovat co největší množství originálních dílů. Pokud tak šly tyto díly použít a koroze způsobila jen kosmetické vady, nenarušující funkčnost, použili jsme je namísto výroby kopií.

I některé díly, které byly původně lakované, byly částečně zasaženy hloubkovou korozí. Tato místa jsme tak pečlivě vyčistili až na čistý kov, opravili kvalitním tmelem a zabrousili, následně jsme díly nastříkali plničem. Nakonec dostaly i jednu vrstvu základní a dvě vrstvy svrchní světle šedé barvy. Lakování provedl pan Jiří Klempíř, kterému bychom tímto rádi poděkovali za perfektně odvedenou práci i velmi přátelskou cenu.

Ukázku provedené práce si můžete prohlédnout na přiložených fotografiích. I když se může zdát, že je jich poměrně mnoho, je to jen skromný výběr pro základní představu. Součástek kanonu je opravdu mnoho a ukázat vše v rámci takovéto prezentace není možné.

Aktuálně jsou v podstatě všechny originální a použitelné součástí zbraně L1 kompletně zrenovovány a připraveny na instalaci do objektu. Ještě předtím nás však čeká výroba několika dílů, které se na naší zbrani nedochovaly, nebo bylo jejich poškození natolik rozsáhlé, že nebylo možné je zachránit. Jedná se především o drobnosti, jako spojovací materiál, ale i pár složitějších kousků. Nějaký čas tato výroba tak také zabere. Až budou potřebné chybějící součásti vyrobeny a podaří se nám i zabetonovat střílnu na objektu T-S 81a, začneme do ní postupně kanon skládat. Držte nám palce! :)

Rádi bychom závěrem ještě moc poděkovali společnosti LUMANATOR s.r.o. Tato firma nám již dříve významně pomohla se získáním kanonu L1, stala se jedním ze tří generálních partnerů akce „Dostaňme pevnostní kanon zpět domů“. Nyní ještě podpořila štědrým sponzorským darem i projekt renovace. Velmi si této pomoci vážíme.

Děkujeme tímto společnosti LUMANATOR s.r.o. za významnou pomoc!

FOTOGALERIE


RENOVACE BYLA REALIZOVÁNA S PODPOROU SPOLEČNOSTI LUMANATOR